Saugus eismas Klaipėdoje: kaip užtikrinti miestiečių gerovės ir judumo balansą 

Saugus ir patogus eismas mieste yra itin svarbus miestiečių gyvenimo kokybei. Tai ypač aktualu Klaipėdoje, kur eismo infrastruktūra nuolat tobulinama, siekiant užtikrinti tiek saugumą, tiek aplinkosauginius aspektus. Miestiečiams labai svarbu jaustis saugiai ir gerai pailsėti savo gyvenamojoje aplinkoje, o tai daro tiesioginę įtaką jų sveikatai ir kasdienei gerovei. Tam tikslui vis dažniau taikomi modernios žaliosios logistikos principai, kurių pagrindu formuojamas miesto eismo planavimas. Tad visgi kaip užtikrinti miestiečių gerovės ir judumo balansą?  

Vienas iš būdų – sunkiasvorio transporto atskyrimas nuo lengvojo eismo srautų. Klaipėdoje, kaip ir daugelyje Europos miestų, yra siekiamybė, kad sunkiasvoris transportas netrukdytų miesto kasdieniam gyvenimui. Kas sukelia triukšmą, vibraciją ir taršą neigiamai veikiant gyventojų sveikatą. Šiam tikslui sunkvežimiams ir kitam stambiam transportui turėtų būti tiesiamos specialios tam pritaikytos gatvės, kurios atskiriamos nuo gyvenamųjų zonų triukšmą mažinančiomis garso sienelėmis. Tokia praktika ne tik prisidėtų prie triukšmo mažinimo, bet ir sukurtų saugesnę gyvenamąją aplinką. 

Pripažinkim, Klaipėdos miestas įgyvendina nemažai priemonių, kurios padeda užtikrinti eismo saugumą. Viena iš jų – greičio ribojimo ženklai – efektyvi priemonė, siekiant sumažinti eismo įvykių riziką gyvenamosiose vietovėse bei intensyvaus eismo zonose. Kai kuriuose gyvenamuosiuose mikrorajonuose naudojami greičio ribojimo kalneliai, kurie  ypač veiksmingai lėtina transporto srautus prie mokyklų, darželių ir kitose jautriose zonose, kur svarbiausia apsaugoti pėsčiuosius. Nemažai yra ir greičio matuoklių, kurie  naudojami ne tik baudoms skirti, bet ir atkreipti vairuotojų dėmesį į viršytą greitį. Skatinamas ekologinis transportas, diegiamos infrastruktūros priemonės, kurios padeda patogiai judėti elektromobiliais, paspirtukais, dviračiais ir pėsčiomis. Gerinama viešojo transporto infrastruktūra, stengiamasi, kad kuo daugiau žmonių rinktųsi šią aplinkai draugišką transporto rūšį. Tiesiami nauji dviračių takai, statomi dviračių pirmenybės gatvėse ženklai.  

Klaipėdos miesto savivaldybė aktyviai dirba siekdama gerinti eismo sąlygas ir užtikrinti visų miesto gyventojų saugumą. Žinoma, rezultatai ne visada gali būti pritaikyti kiekvieno miestiečio lūkesčiams, tačiau  pastangos jau yra matomos klaipėdiečiams. 

Įdomu pastebėti, kad daugelis valstybių taip pat taiko paprastus, bet veiksmingus būdus ugdyti vairuotojų atsakomybę kelyje. Tokie užrašai, kaip „Gerbk kitą kelyje“ ar „Jauskis kaip namie, bet gerbk gyventoją“, skatina vairuotojus ne tik laikytis taisyklių, bet ir gerbti kitus eismo dalyvius, gyventojus, sukurti draugiškesnę atmosferą kelyje. 

Nors Klaipėdos miestas jau daug keičiasi rūpinantis gyventojais, visada yra būdų tobulinti eismo valdymą. Miestiečiai gali aktyviai dalyvauti KBA Klaipėda svetainės DALYVAUK platformoje, diskutuoti šiomis aktualiomis temomis, teikti pasiūlymus ir dalytis idėjomis, kaip eismą padaryti dar saugesnį ir draugiškesnį tiek žmonėms, tiek aplinkai. Galbūt verta būtų tiesti daugiau dviračių takų, išplėsti ekologiškų transporto priemonių naudojimo skatinimo priemones ar įdiegti inovatyvių technologijų eismo valdymui? Pamastykite apie tai ir pasidalinkite savo idėjomis. 

Saugus eismas – tai miesto gyventojų sveikatos, gerovės ir aplinkos kokybės garantas. Tikime, kad Klaipėda dės visas pastangas, kad miestiečiai galėtų mėgautis saugiu ir patogiu judėjimu, tačiau gyventojų aktyvus dalyvavimas bei nuolatinis bendradarbiavimas su savivaldybe yra būtinas siekiant dar geresnių rezultatų. Saugumas kelyje yra kiekvieno iš mūsų atsakomybė – kartu galime padaryti Klaipėdą dar patogesne ir draugiškesne vieta gyventi. 

Regina Baguckienė

Marija Kalendė

1 komentaras apie “Saugus eismas Klaipėdoje: kaip užtikrinti miestiečių gerovės ir judumo balansą ”

Parašykite komentarą