Kelionė į Kuršių sodybą – prisilietimas prie senovės

2024 m. spalio 19 d. Asociacija Klaipėdos Žvejybos Uosto bendruomenė surengė įsimintiną ekskursiją į Senovės kuršių sodybą, esančią Dargužių kaime netoli Karklės. Tai buvo ypatinga galimybė ne tik iš arti pamatyti autentišką kuršių gyvenimą, bet ir prisiliesti prie šios senovinės kultūros, kurioje slypi Baltijos regiono istorija.

Vos atvykę, dalyviai susižavėję apžiūrėjo sodybos aplinką, o juos pasitiko ir į ekskursiją pakvietė Kuršių istorijos klubo atstovas Sergejus Ivanovas. Jo pasakojimai atskleidė senovės kuršių gyvenimo būdą, kultūrą, buitį ir kasdienius rūpesčius, kurie dabar gali atrodyti kaip egzotiški reliktai iš tolimos praeities. Ekskursantai turėjo progą įžengti į autentiškus XI-XII a. kuršių namus, statytus iš medžio su nendriniais stogais. Šie namai – ne tik architektūros paveldo pavyzdys, bet ir langas į kuršių buitį, jų kasdienybę bei santykį su gamta.

Pasakojimas apie kuršių aprangą, buities daiktus ir įrankius paliko gilų įspūdį. Kiekvienas eksponatas turi savo unikalią istoriją, siejamą su šiuo Baltijos regiono karingu ir jūrininkų tauta. Sergejus Ivanovas subtiliai perteikė kuršių papročius ir kasdienius ritualus, atskleidė, kaip šios jūrinės bendruomenės nariai rūpinosi savo gyvenimu, ginė savo žemes ir stiprino prekybos ryšius su aplinkiniais kraštais.

Rudenėjantis dangus, šaltas vėjas ir paukščių migracija suteikė ekskursijai ypatingo, gal net kiek melancholiško žavesio. Tai priminė sunkumus, su kuriais senovėje susidurdavo kuršiai, gyvenę neatskiriamai nuo gamtos ritmų ir metų laikų iššūkių.

Ekskursijos pabaigoje visi susirinko šalia esančioje kavinėje „Vikingai Grill“, kur buvo patiekta vikingų laikotarpio maistas. Tradicinė žuvienė, žirniai su lašiniais ir gaivinanti gira ne tik pamaitino, bet ir sugrąžino į laikus, kai šie patiekalai buvo įprasta kasdienybė.

Prieš atsisveikinant, Klaipėdos žvejybos uosto bendruomenės nariai įsiamžino nuotraukoje su Sergejumi Ivanovu, lipdami į medinį kuršių laivą, kuris stovėjo sodybos kieme. Šis simbolinis gestas dar labiau sustiprino bendrystės jausmą su senovės kuršiais.

Vėliau grupė tęsė kelionę į „Moliūgų kiemą“, esantį prie pat Palangos plento. Čia ekskursijos dalyviai galėjo ne tik pamatyti, bet ir įsigyti vietinės produkcijos – nuo moliūgų ir vaisių iki gardžiai rūkytos žuvies.

Kelionė buvo ne tik kultūrinė patirtis, bet ir puiki galimybė pabendrauti bei smagiai praleisti laiką bendruomenėje. Ypatingas dėkingumas skirtas Klaipėdos jūrų uosto direkcijai, kuri finansavo autobuso nuomą, taip sudarydama sąlygas šiai kelionei įvykti.

Bendruomenės pirmininkė Rasa Senkienė nuoširdžiai dėkojo visiems dalyviams už šiltą atmosferą ir turiningai praleistą laiką, kurio metu kiekvienas iš jų turėjo galimybę prisiliesti prie senovės kuršių kultūros lobynų.

Didžiulis ačiū bendruomenės narei už įamžintas akimirkas.

Pagarbiai, Rasa Senkienė
Klaipėdos žvejybos uosto bendruomenės pirmininkė

Parašykite komentarą